Najljepši su ukras kućnog vrta ili terase ruže. One se sade u kasnu jesen i na početku proljeća. Bolje ih je saditi u jesen, jer tada posađena ruža u proljeće odmah cvjeta. Ruža uspijeva gotovo u svakoj zemlji, ali najbolje se razvija u vrtnoj zemlji, koja je predhodno dobro “proštihana” u dubinu od 30-40 cm, i dobro pognojena stajskim gnojem ili otopinom pilećih izmetina, te pomiješana kompostom.

Sade se obično u razmaku od 30-50 cm. Korijen ruže lako se osuši, zato ga je potrebno kad se prenosi omotati vlažnom mahovinom, tresetom ili vlažnim novinskim papirom.

SADNJA

Ruža se sadi zajedno s tim omotom, i treba je saditi dublje nego je bila u rasadniku. Za jesensku sadnju ne režemo mladice, već posađenoj ruži stavimo humus, tako da zemlja pokrije mladice. Rano u proljeće razgrnemo humak zemlje i obrežemo mladice tako da ostavimo po tri mladice duge 10- 15 cm, a ostale izdanke uklonimo. Ako ruže sadimo u proljeće, režemo mladice odmah i posađenoj ruži stavimo humus. Kad mladice izrastu 10- 15 cm, razgrnemo humak i ružu dobro polijemo. Kako je ruža osjetljiva prema suši, uvijek je treba obilno zalijevati.