Obrt za čišćenje Darinka Gospočić

Strmec Stubički 314 | 49244 Stubičke Toplice

E gospocicd@gmail.com | M 098 9164 528 | T 049 283 528

Pratite nas na
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Linkedin
Nove objave
Kontaktirajte nas

Ukoliko imate potrebu za nekom od naših usluga, slobodno nas nazovite ili nam pošaljite elektronsku poštu:

M 098 9164 528
T 049 283 528
E gospocicd@gmail.com

EGZOTIČNO VOĆE

tayberry_velika076070071GOJI BOBICE  –  bobičasta biljka

Ljekovita svojstva goji plodova bila su prepoznata već prije nekoliko tisuća godina, kada su bobice bile upotrebljavane kao ljekovito sredstvo u sklopu kineske, tibetanske i indijske tradicionalne medicine.  Njihova energetska vrijednost iznosi 370 kcal/100 g, a „grubi“ nutritivni sastav bio bi otprilike 68% ugljikohidrata, 12% proteina, 10% vlakana i 10% masti. U njima se krije bogatstvo vitamina C, E, B1, B2, B6, 18 aminokiselina, te 21 element u tragu: željezo, cink, bakar, germanij, selen, kalcij, fosfor, karotenoidi . Goji je vrlo pogodan za uzgoj na otvorenom jer podnosi hladnoću i temperature i do -30 °C. Najčešći komercijalni oblik je sušeni plod, ali često je dostupan i u obliku sokova i čaja, te kao dodatak nekim vinima. A osim što se sve češće konzumiraju kao “supervoće”, pa čak kao suplement, goji bobice ulaze i na jelovnike kao sastojak mnogih recepata s rižom, piletinom i svinjetinom PEPINO

Pepino
Ovo voće je porijeklom iz Perua, ali se danas uzgaja i u drugim krajevima s umjerenom klimom. Pepino pripada rodu papaje, ima okus sličan krastavcu i dinji. Ovalnog je oblika, ima žutu koru s prugastim ljubičastim šarama. Plodovi su veliki kao šljiva, mada ima i onih koji dostižu veličinu ploda papaje. Zreli plod je zlatnožute boje, i čvrst. Jestiv je cijeli plod, čak i sjemenje Sprema se na razne načine, a najpoznatije jelo je PEPI: pepino ispržen na margarinu i dobro začinjen. Pepino je prijatnog okusa, a sadrži vitamine A, C, kalcij i dobar je za dijabetičare. Pepino je pogodan za uzgoj u zatvorenom i otvorenom prostoru do temperature od 0 °C.

Tayberry

Tayberry je relativno nova voćna vrsta. Nastao je križanjem maline i kupine na škotskom institutu Invergowrie 1962. godine. Nije izbirljiv na tlo. U dobrim godinama po biljci može dati oko četiri kilograma ploda. Samooplodan je i otporan na bolesti. Može podnijeti hladnoću i do -25?C. Sadnja i uzgoj: Preporučeni razmak za tayberry je oko 2,5 m, a razmak u redu 0,7 m. Zbog bujnog i intezivnog porasta izboje je potrebno vezati za žicu npr. na 50,100 i 150 centimetara udaljenosti od tla. Nakon sadnje sadnicu treba prikratiti na 25-30 cm visine, kako tayberry rodi na prošlogodišnjim izbojima potrebno je ukloniti sve izro?ene izboje, a jednogodišnje izboje ostaviti za budući rod. DOLAZAK U ROD: od srpnja do kraja rujna